Humble Homemade Hifi

CUSTOM LUIDSPREKER ONTWERP

Een van de belangrijkste activiteiten van Humble Homemade Hifi is het ontwerpen en produceren op maat gemaakte luidsprekers van zeer hoge kwaliteit. Met bijna 35 jaar ervaring in luidspreker design, akoestiek en interieurarchitectuur, is Humble Homemade Hifi in staat om oplossingen te vinden voor degenen die op zoek zijn naar iets unieks, iets dat op maat van uw specificaties is gebouwd en dat kan concurreren met de absolute top in high- end audio. We werken nauw samen met ervaren meubelmakers en leveranciers van zeer hoogwaardige componenten om een eindproduct te creëren dat voldoet aan de hoogste kwaliteitsniveau dat mogelijk is - precies zoals u het wilt. Humble Homemade Hifi creëert maatwerk oplossingen voor de veeleisende muziekliefhebber.

Een getuigenis van een van onze vele klanten: "Hallo Tony, 3 jaar lang leverden de Eves een coherent, natuurlijk, ruimtelijk en volwassen geluid waarvan ik ben gaan houden. De Andromeda-Mk III vult moeiteloos mijn 52m^2 kamer, zodanig dat de sonische deugden van de Eva's nu kunnen worden aangewend aan een kleinere kamer. Dit compromisloos ontwerp is het dichtst bij een viscerale live uitvoering en overtreft alles wat ik heb meegemaakt in een thuissituatie. Van hoog tot laag, de muziek is evenwichtig, gedetailleerd, samenhangend en niet gekleurd. Ik kon niet om meer vragen. Bass impact kan worden gehoord en gevoeld in de darm - diep, strak, en goed gearticuleerd. In vergelijking met de op Scan-Speak Classic gebaseerde Eves, hebben de Illuminator drivers meer dynamiek, duidelijkheid, openheid en fijn detail. De mate van transparantie zorgt voor betere micro-details en de fijnere nuances. De scheiding van de instrumenten is waarneembaar in orkestmuziek met betere rand omlijning dan bij mijn Eves. De hele inspeeltijd duurde meer dan 200 uur. De Jantzen Audio Superior Z-Cap + Mundorf EVO Oil combinatie voor de grote waarde mid condensator geeft een goed uitgebalanceerd, heerlijk ruime en zeer rijk klinkende middengebied met een beeld diepte en breedte die verder reiken dan de luidsprekers. De Mundorf Supreme Silver Oil + Audyn Reference voor de tweeter produceren een verfijnde, open en luchtig hoog met een uitstekende micro detaillering dat nooit vermoeit. Het vloeiende en gladde karakter geeft een analoge rust die ervoor zorgt dat te harde en edgy digitale muziek ook na langdurig luisteren een genot blijft. Geen enkel gebied van het spectrum is gepronoceerd. Zang en akoestische instrumenten zijn prachtig verfijnd en luchtig. Pianomuziek komt zeer realistisch door, met een breed dynamisch bereik, full-bodied, en open. De recente toevoeging van de Duelund Silver Bypass condensatoren op de mid en tweeter waren merkbaar in het nog meer verbeteren van de transparantie en directheid. Veel dank, Tony, voor uw geduld, expertise en het delen van uw enorme ervaring. Na het beluisteren van de B&W 801, Snell Illusions, kan ik stellen dat deze op maat ontworpen Andromeda-Mk III gemakkelijk concurreert met wereldklasse luidsprekers boven de $35k +. Ik ben nog altijd nieuwe nuances, instrumenten en detail in mijn muziekcollectie aan het ontdekken. Wauw! Met vriendelijke groet, George Vosgerichian, USA."

Hieronder enkele voorbeelden van luidsprekers op basis van de Soup Ceramique gebouwd volgens de specificaties van de klant. Links voorzien een Accuton 8-inch keramische woofer, een 5-inch keramische midwoofer en een 3/4-inch keramische tweeter met kasten gemaakt van 30mm dik (baffle 60mm) watervast verlijmd berken multiplex afgewerkt gespiegeld Amerikaans Noten fineer uit één boek. Rechts met twee Audax 7-inch Aerogel woofers, een 4-inch keramische midrange en een 3/4-inch keramische tweeter met kasten gemaakt van 30mm dik (baffle 60mm) mdf afgewerkt gespiegeld essen fineer uit één boek. Verdere high-lights: reusachtig, op specificatie gewikkeld en geïmpregneerd Mundorf VT-390 trafokern spoel met 6x2mm vlakdraad, Intertechnik Audyn True Copper condensatoren, Finite Elemente Cerabase Classic en Soundcare Super Spike voeten, WBT Nextgen binding-posts, cryogeen behandeld Furutech Alpha S-14 interne bedrading, etc.

Een subwoofer voor hifi en home cinema gebruik met twee 18-inch woofers, gemonteerd op weerszijden van de kast. De woofers werken in een zogenaamde impuls gecompenseerde configuratie. Grote woofers kunnen grote hoeveelheden lucht in beweging brengen, echter de enorme mechanische krachten kunnen tegelijkertijd ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Deze twee woofers werken rug-aan-rug zodat de tegengestelde krachten elkaar compenseren en ongewenste trillingen worden geëlimineerd. De zwaar verstevigde behuizing is gemaakt van 18mm dik / 13 laags en 40mm dik / 28 laags watervast verlijmd berken multiplex, epoxy gecoat en vervolgens afgewerkt met meerdere lagen zijdeglans diepzwart spuitwerk. Het totale gewicht is 140 kg en de subwoofer wordt aangestuurd door een efficiënte 500 watt BASH plaatversterker met parametrische EQ. De bandbreedte van +/- 1 dB loopt van 14 Hz tot 37Hz met een bruikbare bandbreedte van -3dB van 13,2Hz tot 39Hz of -6 dB van 12,4Hz tot 42Hz. Let op de cd voor de grootte!

Het volgende voorbeeld is van een drie-weg luidspreker systeem gebouwd volgens de specificaties van de klant (vorm, grootte en driver configuratie) met twee 7-inch Nomex Kevlar woofers per kant, een 5-inch keramische midrange en een 3/4-inch keramische tweeter. De zwaar verstevigde behuizingen zijn gemaakt van een combinatie van 18mm en 30mm dik watervast verlijmd multiplex met een extra toplaag van gespiegeld aangebracht berken fineer. Dit systeem is een volledig actieve set-up met DEQX digitale crossovers en ruimte correctie, geheel aangestuurd door niet minder dan zes Pass Laboratories monoblock versterkers. De detail foto's tonen enkele van de CNC-gefreesde interne verstevigingen en de achterkant van een van de luidsprekers met meerdere Furutech poolklemmen en Furutech interne bekabeling om de afzonderlijke versterkers aan te kunnen sluiten.

Een ander voorbeeld van een drie-weg luidspreker systeem gebouwd volgens de specificaties van de klant met vier 11-inch woofers per kant (twee aan de voorkant en twee aan de achterkant), een 7-inch keramische midrange met speciaal gewikkelde spreekspoel impedantie en een 1-inch diamant tweeter. De zwaar verstevigde kasten zijn gemaakt van 40 mm dik / 28 laags watervast verlijmd berken multiplex met een toplaag gespiegeld en gematched Amerikaans noten fineer. Smaakvol afgewerkt met 10 lagen hoogglans blanke lak. Oog voor detail: de woofer sectie van de filters van de luidsprekers. Let op de parallelschakeling van vele kleine condensatoren en de bypass condensator om de grote waarde van enkele honderden microfarads van een correctie-netwerk te verkrijgen. Rechts de custom gebouwde keramische midrange drivers met een speciaal door de gebruiker gespecificeerde spreekspoel impedantie.

LUIDSPREKER FILTER ONTWERP

Een filter is het hart en de ziel van iedere luidspreker. Zelfs de beste drivers ter wereld, gemonteerd in een goed gebouwde kast kunnen verschrikkelijk klinken als de filtertypologie en kwaliteit van de filtercomponenten niet goed zijn of niet goed geïmplementeerd. Een luidspreker filter heeft verschillende functies, de voornaamste is het frequentiespectrum in stukken verdelen zodat de desbetreffende drivers ze kunnen verwerken. De woofer moet worden verzwakt voordat het begint te bundelen bij hoge frequenties, een tweeter heeft bescherming tegen lage frequenties nodig, zodat je hem niet opblaast! Nu lijkt dit in eerste instantie makkelijk, je hoeft alleen te kijken naar de datasheets van elke driver, zien in welk gebied ze elkaar overlappen, aan de hand daarvan een overnamepunt kiezen ergens halverwege, voer vervolgens de gegevens in één van de vele online crossover calculators - en bingo! Helaas, zoals met de meeste dingen in het leven, is het bij lange na niet zo eenvoudig.

Ten eerste hebben luidspreker drivers geen vlak frequentie- en impedantie verloop. De belasting die een driver presenteert aan een versterker bestaat uit een complexe elektrische impedantie, een combinatie van zowel weerstand als capacitieve en inductieve reactantes. Een luidspreker driver heeft geen constante weerstand over zijn frequentiebereik, maar een frequentie afhankelijk weerstand. De impedantie stijgt naar hogere frequenties toe door de inductiviteit van de spreekspoel, de luidspreker heeft mechanische resonanties, de behuizing verandert de elektrische en mechanische eigenschappen van een woofer of een tweeter, enz. (Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker). Zo kan een midwoofer met een nominale inpedantie van 8 ohm pieken hebben van meer dan 100 ohm en of een dip omlaag naar 6 ohm. Dus dat maakt alle statische grafieken, tabellen en online calculators volkomen nutteloos. Die gaan uit van constante waardes. Dus de enige manier om een luidspreker filter correct te ontwerpen is zeer nauwkeurige metingen te maken van elke driver in hun definitieve behuizingen nadat ze zijn ingespeeld. Frequentie en de impedantie curves met hun corresponderende akoestische en elektrische fase. Tevens moeten waterval diagrammen worden gemaakt om te zien of er sprake is van delen van het frequentiespectrum die een beetje te lang doorklinken. En voeg daarbij een paar off-axis frequentie metingen om baffle rand diffractie problemen te detecteren, plus enige vervormings metingen voor het spotten van een andere "gruwelijkheden". En vergeet niet om de output van de basrflexpoort te meten - in het bijzonder bij een twee-weg systeem, er kan namelijk nogal wat middentoon energie uit de poort stralen!

Na een grondige interpretatie van al deze gegevens, worden de desbetreffende data ingevoerd in accurate en veelzijdige simulatie software waarbij verschillende crossover typologieën en opties worden gemodelleerd. Dit is waar meer dan 35 jaar ervaring handig is om te weten waar potentieel in zit en wat is een complete verspilling van tijd is. Dit modelleren resulteert in ongeveer 5 of 6 verschillende filterschema's die allemaal een min of meer vlakke frequentie curve en versterker vriendelijke impedantie curve hebben en bovendien vriendelijk genoeg zijn naar de driver / kast combinatie toe. Zij kunnen verschillen in steilheid van de filterhellingen, overnamepunt, tal van extra correctie correctie-netwerken hebben of juist relatief eenvoudig zijn, etc, etc. Elk van deze 5 of 6 verschillende filters worden vervolgens in het echt opgebouwd met standaard kwaliteit componenten en vervolgend uitgebreid beluisterd. Dit gedeelte van het ontwerpen is heel interessant omdat het je laat horen hoe de verschillende driver / crossover combinaties samenwerken (of niet). Sommige combinaties "harmoniseren" beter dan andere, maar ze hebben allemaal hun eigen klankmatige signatuur. Na deze langdurige periode van evaluatie blijf je zitten met ongeveer de helft van het aantal van filterschema's die nog altijd goed lijken te klinken. Dan is het tijd om opnieuw te meten. Deze metingen zal laten zien wat een potentieel "probleem gebied" zou kunnen zijn en samen met de klankmatige eigenschappen helpt het de mogelijkheden te beperken. Een simpel voorbeeld: stel dat je twee filter opties overhoudt die allebei heel goed klinken. Met de recente metingen in het achterhoofd, verdere modellering van deze filters en zelfs nog meer luistersessies, probeer je de twee opties zo te "fine-tunen" tot je het gevoel hebt dat je er niets meer uit kunt persen. Laat ze beiden met elkaar concurreren, als een soort speaker "shoot-out". Wanneer crossover A de winnaar lijkt te zijn zowel geluidstechnisch als meettechnisch wordt vervolgens crossover B aangepakt totdat het beter wordt dan type A. Houd dit proces zo lang mogelijk vol, combineer metingen met het luisteren naar alle soorten muziek, van strijkkwarteten tot big-band, van elektronische dansmuziek tot grote orchestriale- en koor werken (zie mijn Muziek Pagina voor inspiratie). Maak niet de fout om alleen te luisteren naar zogenaamde audiofiele opnames van jazz-trio's die je vaak bij hifi-shows hoort. Ze klinken altijd goed, zelfs op een crappy systeem. Geef ze iets gezonds te eten zoals een aardige portie van Johann Sebastian Bach's Weihnachtsoratorium. Dit deel van het filterontwerp heeft niets te maken met persoonlijke smaak noch is het onderdeel van "voicing". Het enige waar je op dit moment aan moet denken tijdens deze fase zijn zaken als balans, neutraliteit, ruimtelijkeheid en coherentie.

Na een tijdje houd je een filterschema over dat heel goed meet en heel goed klinkt. Dit schema zal dienen als basis voor de laatste fase van het ontwerp. Het is nu tijd voor de fijn-afstemming, systeem matching en een beetje persoonlijke smaak. Het filter wordt vervolgens opgebouwd met hoogwaardige filter componenten op de meer kritische posities. Dit kan een beetje lastig worden, want je moet rekening houden met de signatuur van de luidspreker drivers, etc en het karakter van de filter componenten. Ze moeten allemaal goed gaan tot een synergie die nodig is om het systeem tot een veel hoger niveau te brengen. Het heeft geen zin om alleen maar de "beste" componenten te kopen, de kans dat je een perfecte match krijgt op die manier is nogal onwaarschijnlijk. Wat ik meestal eerst doe met (bijvoorbeeld) een twee-weg systeem, is om te beginnen met de laagdoorlaat spoel van de midwoofer omdat de keuze hier iets beperkter is: luchtspoelen van de verschillende draaddiameters, rond draad, vlak draad, zeskant draad, litzedraad, koperfolie met polypropyleen of koperfolie met geïmpregneerd papier - dan heb je het wel gehad! Als je hebt besloten wat je favoriete spoel is, dan is het tijd voor de belangrijke tweeter hoogdoorlaat condensator. Ik meng vaak "smaken" in verschillende verhoudingen om de smaak te verkrijgen die ik lekker vind. Uit ervaring weet ik welke types / merken goed samengaan, net als zout en peper, pindakaas en jam, fish & chips, gin & tonic, etc, etc. Een ander gehoormatig kritische component is de weerstand die direct in het signaalpad van de tweeter zit. Deze werkwijze wordt herhaald voor alle onderdelen door het hele filter. Om een maximum in coherentie te krijgen, kies ik vaak hetzelfde merk en type spoel (alleen met dunner draad) voor de hoogdoorlaat spoel parallel van de tweeter.

De kers op de taart zijn bypass condensatoren. Dit zijn componenten met een zeer kleine capaciteit ten opzichte van de hoofdwaarde. Bij normale simulatie software zie je geen verschil als ze op hun plaats zijn, maar ze geven wel kleine hoorbare verbeteringen in zaken als rust, micro-detail en ruimte informatie. Deze componenten zijn vaak zo goedkoop dat je ze in vele posities kunt gebruiken en mix meerdere soorten tot u uw favoriete smaak hebt gevonden.

LUIDSPREKER UPGRADES

Net als met de meeste dingen, vinden er in de luidsprekerwereld nog steeds nieuwe ontwikkelingen plaats. Door steeds betere meettechnieken en inzichten, nieuwe materialen en toepassingen, verschijnen er immer verfijndere produkten op de markt. Humble Homemade Hifi volgt deze ontwikkelingen op de voet en biedt u de mogelijkheid hier gebruik van te maken in uw huidige luidsprekers. Een upgrade of modificatie kan bestaan uit het strategisch en met beleid vervangen van componenten zoals weerstanden, spoelen en condensatoren. Maar ook aanpassingen aan het dempingsplan en de mechanische eigenschappen van een luidsprekerbehuizing kunnen resulteren in minder kleuring en een betere integratie met de kamer akoestiek. Het eindresultaat is meer definitie, een ruimtelijker beeld, meer fijn detail en meer rust bij de presentatie van de muziek. U heeft tevens de mogeljkheid tot fijnafstemming van de luidsprekers op de rest van het systeem én uw persoonlijke smaak. Dus, als u niet geheel tevreden bent met uw hudige luidsprekers maar u vind het zonde om ze weg te doen, of de aanschaf van nieuwe luidsprekers is te kostbaar, overweeg dan een upgrade. Na een professionele behandeling door Humble Homemade Hifi zullen uw luidsprekers u nog jarenlang luister-plezier geven!

Wat klanten zeggen:

"De filters arriveerden en we hebben ze direct aangesloten. Je kon direct de verbeteringen horen. Precies zoals je zei: een breder en dieper geluidsbeeld en meer detail van boven naar beneden. De verandering die je hebt gemaakt in het filter-ontwerp produceerde een strakker en schoner bas. Mijn vriend van de audio club die hier was zat daar en zei alleen maar "wow", hij meende dat ze gemakkelijk kunnen concurreren met luidsprekers van tussen de 25 tot $30.000. Na ongeveer een week kwam de crossover ontwerper langs en ook hij was onder de indruk. Hij is altijd erg zuinig, maar toen hij wegging keek hij me aan en zei dat hij ook zou kijken naar het betere onderdelen in zijn luidsprekers. Daarna is de meubelmaker langs geweest en hij kon de verbeteringen niet geloven, hij zei dat hij geen tekortkomingen kon ontdekken. De meubelmaker gaat voor zichzelf ook een paar luidsprekers bouwen. Tony Ik kan je niet genoeg bedanken, ik ben erg blij. Tony je was een genot om mee te werken, je professionaliteit en vrijgevigheid is de beste die ik ooit ben tegengekomen. Ik merk dat je een goed mens bent. Heel veel dank, dit is het beste wat ik ooit in audio heb gedaan." (Jay, Kirkland, Verenigde Staten van America - filter upgrade zelfbouw luidspreker)

"De eerste set waarden die jij stuurde bleken meteen de beste te zijn. Als ik zeg dat dit iets goeds was wat je deed, is het een absolute understatement!! De luidsprekers zijn zo natuurlijk, transparant, gedetailleerd, zonder randje, en het geluidsbeeld is duizelingwekkend: diepte, breedte en hoogte. De diepte bij een groot koor of orkest is sensationeel. Ik kocht onlangs een SE 845 versterker en de synergie is simpelweg ... Adembenemend. Dank je voor deze ervaring, eentje die ik nog nooit in mijn luisterruimte heb gehad." (Brian, East Greenbush, Verenigde Staten van America - filter upgrade Swans Speaker Systems Allure)

"Via deze weg wil ik je nogmaals bedanken voor je tijd en moeite. Het was een leerzame dag voor me en ik vind het erg leuk om iemand met zo veel passie bezig te zien en te horen vertellen. Ik kan zeggen dat de upgrade 100% geslaagd is, meer dynamiek en meer transparantie. Het is zeker een positief effect!" (Chris, Almere, Nederland - upgrade Avalon Avatar)

"De upgrade van het filter is overduidelijk te horen. Het zijn totaal andere luidsprekers geworden, in positieve zin! Op sommige opnames vallen ineens bepaalde instrumenten op waar ik voorheen geen aandacht aan schonk. Het is alsof je een bril opzet voor verziendheid: ineens zie je details in de verte waarvan je vermoedde dat ze er waren maar simpelweg niet goed zag. Maar het meest belangrijke is de verbetering in het middengebied. Bepaalde rockmuziek was voorheen gewoon niet leuk om naar te luisteren (ook niet met andere luidsprekers), een bepaald frequentiegebied werd schel en zorgde voor druk op de oren ...... alles is veel meer in balans met meer homogeniteit. Ik sta iedere dag weer versteld wat voor details ik hoor die voorheen niet opvielen. Bekkens en hi-hats hebben nu veel meer definitie en detail terwijl deze op redelijke opnames niet eens als zodanig te herkennen waren. Ook de bas heeft veel meer definitie, Marcus Miller staat gewoon in de huiskamer te spelen! Al met al ben ik erg tevreden met de upgrade. Nogmaals dank daarvoor." (Paul, Amersfoort, Nederland - upgrade Usher BE10)

"Het resultaat mag er zijn! Op alle vlakken een grote verbetering, het verschil is veel groter dan ik verwacht had. Wat eruit springt is het hoog waar alle scherpe randen vanaf zijn, veel meer detail en plaatsing. Het geheel is ook mooi open en lang niet zo ‘nasaal’ meer. Het laag is veel strakker en gedetailleerder. En nog het belangrijkste, het maakt gewoon veel meer muziek! Ofwel een schot in de roos. Daarom bedankt voor je adviezen bij het mixen en matchen van de componenten, heeft perfect gewerkt!" (Hans, Amsterdam, Nederland - filter upgrade Scanspeak Reference Monitor)

"Enige tijd geleden bedacht ik me dat er mogelijk nog wat meer (natuurlijkheid) uit mijn Scan Speak Reference monitors te halen zou zijn door de filtering een upgrade te geven. Ik was al in het bezit van een niet misselijke filtering opgebouwd uit Tritec-spoelen, MKP (laag), Audyn Cap Plus (hoog) condensatoren en Mundorf MResist Supreme weerstanden. Na veel onderzoek en wijs beraad, rekening houdend met het originele filterontwerp en vooral dankzij het gedegen advies van de ervaren Tony Gee mag het resultaat er zijn. Wat een verandering: meer rust en sprankelendheid tegelijk, gecombineerd met meer gelaagdheid en transparantie waarbij de plaatsing zowel in diepte als breedte ongekend zijn met een diepe, inktzwarte achtergrond. Opvallend is dat de verstaanbaarheid c.q. articulatie van zangers en zangeressen ook nog eens stukken beter geworden is. Echt in alles een op-en-top verbetering die elke cent waard is. Tony, bedankt!" (Bert, Groningen, Nederland - filter upgrade Scanspeak Reference Monitor)

Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht. Alle ontwerpen zijn vrij voor privé gebruik, commercieel gebruik is ten strengste verboden. Copyright © Humble Homemade Hifi
Humble Homemade Hifi is onderdeel van tg-acoustics KvK 37138402

Last updated 22.2.2017